Bhutan - Weg van de massa - Undiscovered (2023)

Het mysterieuze karakter van het koninkrijk Bhutan blijft niet onopgemerkt als je afreist naar deze culturele parel, verscholen tussen de bergkammen van de Himalaya. Hier is geluk een plaats en dat is duidelijk voelbaar. Van de vredige bergtoppen in het noorden tot de kleurrijke Dzongs in de valleien, Bhutan zal je verwonderen.

Met Undiscovered op reis naar Bhutan

Al onze privé reizen naar Bhutan zijn met veel zorg samengesteld en worden volledig afgestemd op jouw wensen. Ontdek op eigen tempo demeest bijzondere plekjes van Bhutan en wordt verrast door een rijkdom van fenomenale natuur en cultureel erfgoed. Laat je inspireren door onze voorbeeldreizen of gebruik ze als basis voor je eigen reis naar Bhutan. Bekijk de laatste ontwikkelingen voor reizen naar Bhutan tijdens corona.

Best of Bhutan

Een comfortabele reis langs de meest bijzondere hoogtepunten van Bhutan.

Vanaf €3755 p.p.

Bekijk reis

Dragon Kingdom Journey

Combineer de hoogtepunten van Bhutan met een reis door het ongerepte binnenland.

Vanaf €3730 p.p.

Bekijk reis

Jewel of the East

Ga op ontdekking tijdens deze avontuurlijke reis van west naar oost Bhutan.

(Video) Borneo: The Jungle Convoy | Deadliest Journeys
Bekijk alle reizen Bhutan

Bhutan in een oogwenk

Bhutan, het land dat zijn omzet in bruto nationaal geluk berekent. Het kleine koninkrijk ligt verborgen tussen de bergkammen van de Himalaya en wordt volledig omsloten door andere landen, waaronder India in het zuiden en Tibet in het noorden. Een reis door het ongerepte Bhutan is verrijkend en zit vol verrassingen. Kronkelende bergpassen leiden je naar mysterieuze kloosters, goempa’s en dzongs en zelfs in de steden is geen enkel verkeerslichtte vinden.

Bhutan is qua grootte net iets groter dan Nederland en wordt onderverdeeldin 3 regio’s: west, centraal en oost.

West-Bhutan

Terwijl Bhutan tot in de jaren ’60 helemaal geen steden had, tref je dietegenwoordig vooral in het westen. Paro, Thimphu en Phuntsholing zijn de grootste en bekendste, maar zeker niet de enige interessante stadjes. De enigeinternationale luchthaven van Bhutan ligt in de hoofdstad Paro. Zo ontwikkeltWest-Bhutan zich snellerdan de andere regio’s en vindje hier meer vertier, zoals restaurantjes en bars. Een leuke afwisseling tijdens jouw Bhutan vakantie.

Cultuur in de vorm van vele indrukwekkende dzongs, tempels en musea zijn typerend voor dit gebied. Hetbefaamde Tijgersnest gebouwd op een steile klif vlakbij Paro staat op de voorkant vanelke Bhutan reisgids. Maar ooklopen fraaie bergpassen met fenomenale uitzichten door West-Bhutan.Door devele wandelroutes (kort en lang) en de wild water rafting mogelijkheden, biedt deze regio een licht-avontuurlijk karakter tijdens je Bhutan reis.Wandel bijvoorbeeld door de Phobjikha Vallei op zoek naar de zeldzame zwarthalskraanvogel. Vergeet ook de onbekende Ha vallei niet voor een homestay overnachting.

Centraal-Bhutan

Het centrale gedeelte van Bhutan is het spirituele en culturele hart van Bhutan, maar vergis je niet, want het is ook een favoriete bestemming voor natuurliefhebbers. De prachtige valleien van de regio Bumthang, zoals Jakar en Ura, bieden voldoende wandelmogelijkheden tijdens je reis door Bhutan. Het is dan ook aan te raden om hier enkele dagen te blijven. Kloosters, tempels en kleine bergdorpjes kleuren het landschap, alsook de indrukwekkende yaks die hogerin de bergen leven.

Tegen de grens met India ligt het enorme Royal Manas National Park, het oudste reservaat van Bhutan. Hier leven bengaalse tijgers in het wild, kun je de zeldzamegouden langoer apen tegenkomen en nog veel ander bijzonders.

Oost-Bhutan

Het oostelijke gedeelte is de meest onbekende regio van Bhutan. Een reis naar het afgelegen oosten staat garant voor unieke en pure reiservaringen, ver weg van de gebaande paden. Je bent even onderweg, maar je kunt naar het oosten van Bhutan via de East-West Highway of vanaf Samdrup Jongkhar aan de grens met India.

Vanaf de stadjes Mongar en Trashigang kun je elke richting uit om de uitgestrekte landschappen van het oosten te verkennen. Verwacht geen grote keuze aan comfortabele accommodaties. Laat je hier onderdompelen in de Bhutanese cultuur met indrukwekkende ritten door de valleien, onvergetelijke wandeltochten en overnachtingen bij een Bhutanese familie op het platteland.

Bhutan - Weg van de massa - Undiscovered (1)

Bhutan - Weg van de massa - Undiscovered (2)

Bhutan - Weg van de massa - Undiscovered (3)

Bhutan - Weg van de massa - Undiscovered (4)

Bhutan - Weg van de massa - Undiscovered (5)

Bhutan - Weg van de massa - Undiscovered (6)

Tips Bhutan

De mogelijkheden voor een rondreis door Bhutan lopen uiteen. We geven je graag 5 tips ter voorbereiding op een eigen rondreis door dit fantastische land.

  1. Om Bhutan te mogen betreden, ben je verplicht een reis af te nemen bij een reisorganisatie. Dat heeft de Bhutanese overheid bepaald. Daarnaastbetaal je per dag een minimumbedrag.Dit bedrag verschilt per seizoen. Houd hier rekening mee bij het plannen van je Bhutan reis.
  2. Wil je niets missen tijdens je Bhutan reis en alle hoogtepunten bezoeken die het land zo bijzonder maken? Kies dan voor een reis van west naar oost langs de East-West Highway. Zo bezoek je in één reis de mooiste regio’s en mis je nietsvan de diversiteit van het land.
  3. Bhutan is gelegen in de bergen en kent dus geen platte ondergrond. Tijdens een reis door Bhutanben je steeds aan het klimmen of dalen, of slingert de auto langs kronkelende wegen. Dit kun je niet vermijden. Dus als je hier gevoelig voor bent, bereid je dan goed voor met de juiste hulpmiddelen en vraag je reisspeicalist voor advies.
  4. Door de hoge ligging en bergachtige omgeving, kunnen aan het eind van de ochtend de wolken samen trekken. Plan je wandeling of hikes daarom in de ochtend, zodat je kunt genieten van een panoramisch uitzicht.
  5. Bhutan kent veel festivals en feestdagen. Hierdoor kan het in bepaalde steden en regio's druk worden en zijn accommodaties snel volgeboekt. Schakel op tijd onze reisspecialisten Bhutan in, zodat je zonder compromissen jouw perfectevakantienaar Bhutankunt samenstellen.

Beste reistijd Bhutan

Je kunthet hele jaar naar Bhutan reizen en elk seizoen heeft haar voordelen.Voor een rondreis met de meest aangename temperaturen en droog weer, reis je het beste tussenmaart en mei en tussen september en november. Hoewel de temperaturen van december tot en met februaridalen, geniet je in deze periode van heldere hemels en verbluffende vergezichten. Houd er rekening mee dat de temperaturen in Bhutan erg variëren per regiodoor de vele hoogteverschillen in het land. Lees meer over de beste reistijd Bhutanof vraag advies aan je reisspecialist.

Reisadvies Bhutan

Bhutan is een heel veilig land om doorheen te reizen. Wel geldt, net als in elk land, dat je goed moet opletten op zakkenrollers en dieven.Een voorzichtige houding kan nooit kwaad. Controleer altijd het laatste reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zakenvoordat je op reis gaat.

Veelgestelde vragen

Om naar Bhutan te reizen dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn na terugkomst. Een visum is in Bhutan verplicht. De toestemming ontvang je in de vorm van een uitnodigingsbrief, welke door Undiscovered wordt geregeld.Deze brief dien je vervolgens in te leverenop de luchthaven van Paro of bij de grens. Hiervoor in de plaats ontvang je ter plaatse het daadwerkelijke visum in het paspoort.

Nee, je kunt je rondreis naar Bhutan niet zelf regelen zonder reisorganisatie. De overheid van Bhutan focust op een duurzame vorm van toerisme met'high value, low impact'. Daarom hebben zij bepaald dat toeristen alleenhet land binnenkomen als zij kunnen aantonentijdens het volledige verblijf begeleid teworden door een reisorganisatie.

Daarnaast geldt ook een minimum bedrag dat reizigers per dag moeten spenderen tijdens hun verblijf. Daaronder valt bijna alles zoals maaltijden, overnachtingen, lokale gids enactiviteiten.Een deel van dit bedrag gaat naar de Bhutanese overheid, die dit gebruikt om onder meer gratis gezondheidszorg engratis onderwijs te voorzien voor de inwoners van het land.

Voor reizen naar Bhutan zijn vaccinaties niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten inenten tegen DTP (difterie, tetanus en polio), buiktyfus en hepatitus A. Een gele koorts vaccinatie is verplicht indien je binnen 10 dagen voor je bezoek (of een transit) in een met gele koorts besmet gebied bent geweest.In afgelegen plattelandregio's en tegen de grens van Indiakan Malaria voorkomen. Preventieve maatregelen of een noodpakketje zijn vaak voldoende. Laat je voorafgaand de reis altijd goed informeren over het meest recente advies bij een reisarts.

Bhutanezen zijn gek op pikante pepers en vinden hunetenniet lekker als het niet pikant is. De chili peper is zodoende erg befaamd in het land en wordtdan ook in bijna elke maaltijd verwerkt. Omdat in Bhutan geen dieren gedood mogen worden, wordter weinig vlees gegeten en bestaan de meeste maaltijden uit rijst en groente. Er wordt niet veel gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. Het nationale gerecht is Ema Datsi (chilipepers met kaassaus). De Bhutanese keuken kent ook veel invloeden uit China en India. Populaire gerechten zijn Momos (een soort Bhutanese dumpling), Phaksha Paa (curry met varkensvlees) en Jasha Maru (curry met kip). Thee is een favoriet drankje bij de maaltijd.

Het wordt aangeraden om geen water uit de kraan te drinken, maar gebruik te maken van verzegelde flessen water.

In Bhutan zijn er het hele jaar veel verschillende feestdagen en religieuze festivals. Ga goed voorbereid op reis en wees op de hoogte wanneer en waar dezefestivals plaatsvinden. Dit zijn de belangrijkste en grootste evenementen:

2 januari 2023- Nyilo (Nieuwjaarsfeest)
21 februari 2023- Koningsdag en Dangpa Losar (Lunar Nieuwjaar)
1-3maart2023- Punakha Tshechu
2-6 april 2023- Paro Tshechu
17-19april2023- Rhododendron Festival
30 april2023- Shabdrung Kuchoe
26-28 juni2023-Nimalung Tshechu
20 september2023- Thimphu Drubchen
22-24september 2023- Wangdue Tshechu
23 september2023-Blessed Rainy Day
24-26september 2023- Thimphu Tshechu
27-29 september 2023-Gangtey Tshechu
21-25oktober 2023- Jakar Tshechu
11 november 2023- Black Necked Crane Festival
13-15november 2023-Trashigang Tshechu
19-22november 2023- Mongar Tshechu
27 november2023- Jambay Lhakhang Singye Cham
17 december 2023- National Day
19-23 december 2023- Trongsa Tshechu
20-23 december 2023- Lhuentse Tschechu

Er geldt een streng rookbeleid in Bhutan. De verkoop van tabakswaren is strafbaar en voor het invoeren van tabak betaal je (veel) invoerbelasting. Roken op openbare plekken in Bhutan is officieel toegestaan, maar wordt niet overal getolereerd. Soms kun je gebruik maken van speciale rookhokken.

Afdingen op straat en op de lokale markten in Bhutan is gebruikelijk en komt vaker voor. Hierbij is het belangrijk altijd vriendelijk en respectvol te blijven. Je gids helpt graag om goede inschattingen te maken.

In Bhutan is er een stroomsterkte van 220-240 volt. In sommige hotels kan men een Nederlandse (platte) stekker gebruiken. Het kan voorkomen dat een stopcontact afwijkt. De meeste hotels en resorts beschikken over adapters, maar we raden aan om zelf een wereldstekker mee te nemen.

Het is in Bhutan niet verplicht om fooien te geven, maar wel zeer gebruikelijk. Fooien vormen een belangrijk deel van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme, zoals gidsen en chauffeurs. Bovendien is het een woordeloze blijk van waardering. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren. Het is gangbaar om gidsen en chauffeurs per dag een fooi te geven van circa €15,- per persoon. In restaurants is een fooi van 10% bovenop het totaalbedrag een goede richtlijn.

Nee, je kunt niet zomaar alles fotograferen in Bhutan. Het land is werkelijk een lust voor het oog én voor de camera.De prachtige dzong's, goempa's en de vriendelijke bevolking; alles komt schitterend naar voren op een foto. Maar controleer altijd bij de bezienswaardigheden of het is toegestaan om te fotograferen. Vaak is dit verboden in kloosters, dzong's en tempels. Als je mensen fotografeert, vraag dan altijd toestemming van de desbetreffende persoon. Wil men dit niet, respecteer dit dan.

Op de luchthaven van Paro en in grotere steden is het mogelijk om te pinnen. Bekende banken zijn de BOB, BNB en Punjab Bank. Je bankkaart is alleen te gebruiken als er een logo van Cirrus of Maestro op staat.Ook met een creditcard kun je bij de meeste banken geld opnemen. Bekende creditcards zoals Visa, Mastercard en American Express worden hier geaccepteerd. Let op: in winkels wordt een creditcard meestal niet geaccepteerd. Als dat wel zo is, nemen betalingen met creditcardveel tijd in beslag en worden hoge toeslagen gerekend. Zorg dusdat je altijd contact geld bij jehebt, vooral Amerikaanse Dollars worden graag ontvangen.

Sinds 2014 geldt er voor een hele land een 4G internetverbinding, maar niet overal is het bereik sterk genoeg. Vooral inhet westen van Bhutan beschikken de meeste accommodaties over Wifi(betaald of onbetaald). Hoe verder naar het oosten of noorden, hoe minder de internet service zal zijn.

Het tijdsverschil tussen Nederland en Bhutan is 4 uur later in onze zomertijd. In de winter is het in Bhutan 5 uur later.

Tijdens je rondreis door Bhutan maak je gebruik van de service van een privé gids/chauffeur. Hierdoor heb je tijdens de reis veel vrijheid en flexibiliteit maar het is ook belangrijk voor je veiligheid. De wegen in Bhutan zijn kronkelig en smal. Daarnaast is het concept van stoplichtenin Bhutan nog onbekend. In Bhutan rijdt men aan de linkerkant van de weg.Het openbaar vervoer is geen optie, want dit is nog niet genoeg ontwikkeld.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated: 10/03/2023

Views: 5809

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.